Blogs

Blog Categorieën

Terug
05/06/20 18:59:00 |
Inhoudelijk,  |
Joriene

Psychologische veiligheid: een eerste kennismaking

Wat wordt precies bedoeld met het begrip psychologische veiligheid? In deze blog een eerste verkenning.

Psychologische veiligheid is een term die je steeds vaker hoort rond zoomen. Er wordt over gepraat op (online) congressen, workshops en seminars. Trainers, coaches en adviseurs zien het als een nieuw werkgebied. De figuur hierboven laat zien dat er wereldwijd steeds meer wordt gezocht naar het onderwerp psychologische veiligheid.

Wat wordt precies met het begrip bedoeld? Harvard professor Amy Edmondson, een van de leidende onderzoekers op het gebied, omschrijft psychologische veiligheid als een klimaat waarin mensen interpersoonlijke risico’s durven te nemen. Psychologische veiligheid is volgens haar meer dan een subjectief gevoel. De term verwijst naar een eigenschap van een groep. Het is een klimaat of cultuur waarin mensen zich vrij en veilig voelen om vragen te stellen, zich durven uit te spreken, het vermogen hebben om anderen aan te spreken, om fouten te melden en daarover te praten, om zorgen te uiten of om ongevraagd nieuwe ideeën aan te dragen.

Psychologische veiligheid vertaalt zich in het hebben van een thuisgevoel: je voelt je nauw verbonden met andere huisgenoten. Je hoeft geen masker op te zetten of toneel te spelen. Je wordt voor honderd procent geaccepteerd zoals je bent. Psychologische veiligheid zorgt voor een safe zone zoals thuis waar je -als het goed is – je vrij kunt uiten en van waaruit je straffeloos nieuwe werelden kunt ontdekken en beproeven. Het biedt een basis van verbondenheid en vertrouwen, van vrijmoedigheid en authenticiteit.

 ‘Psychologische veiligheid vertaalt zich in het hebben van een thuisgevoel’

Vreemd genoeg ontbreken deze randvoorwaarden die wij thuis voor lief nemen maar al te vaak op het werk. Daar laten wij ons leiden door vele angsten. De angst voor gezichtsverlies, voor baanonzekerheid, om doelwit te worden van agressiviteit en pesterijen, om niet gehoord te worden. De angst om de kop boven het maaiveld uit te steken, om de baas of een collega te zeggen waar het op staat. De angst afgestraft te worden voor gemaakte fouten, om de toegezegde bonus te verliezen of om niet volledig inzetbaar te zijn. En misschien wel de ultieme angst: het bericht krijgen dat je overbodig of boventallig bent.
Psychologische veiligheid is bedoeld om je tegen angsten van het alledaagse werkleven te beschermen en ze zo mogelijk in een positieve richting om te buigen. Negatieve energie wordt dan omgezet in positieve energie. Dit zorgt ervoor dat je volwaardig en vrijmoedig op je werk kunt meepraten, meebeslissen en meedoen.
PluutjesOm te overdenken

  • Wat zijn jouw associaties bij het begrip ‘psychologische veiligheid?
  • In hoeverre is er sprake van een thuisgevoel op je werk? Hoe zou je dat gevoel omschrijven?
  • In hoeverre spelen angstgevoelens een rol op je werk? Overkomt het je wel eens dat je zwijgt over dingen, terwijl je juist iets had willen zeggen? Wat weerhield je daarvan? 


Hans van der Loo & Joriene Beks

Auteurs  "Psychologische Veiligheid, zo vorm je vrijmoedige teams"